fbpx
Nezávazná poptávka
tvorba webových stránek praha
budvidetnawebu.cz
Ladislav Hrabal
Poptávka

Formáty fotografií (JPEG, PNG, WebP, SVG) pro web a jejich dopad na rychlost webu

S výběrem správných formátů fotografií pro vaše webové stránky můžete zásadně ovlivnit jejich rychlost a uživatelskou zkušenost. Na webu se setkáváte s různými formáty obrázků, jako jsou JPEG, PNG, WebP a SVG, které mají odlišné vlastnosti a dopady na výkon stránek. Zaměříme se na to, jak efektivně využít tyto formáty pro vaše projekty.

JPEG

JPEG je jedním z nejrozšířenějších formátů a ideálně se hodí pro fotografie s širokým spektrem barev. Využívá ztrátovou kompresi, což znamená, že při úpravě kvality souboru můžete výrazně snížit velikost bez většího zhoršení vizuální kvality. Například fotografie o rozměrech 1920 x 1080 pixelů může mít velikost kolem 300 KB při vysoké kvalitě. Pokud však snížíte kvalitu na 60 %, velikost souboru se může zmenšit až na 100 KB, což pozitivně ovlivní rychlost načítání vašich stránek. Mějte však na paměti, že JPEG není ideální pro obrázky s ostrými hranami a textem.

PNG

PNG je naopak formát s bezeztrátovou kompresí, což jej činí skvělou volbou pro grafické prvky, jako jsou loga a ikony. PNG podporuje průhlednost, což znamená, že můžete dosáhnout profesionálního vzhledu svých stránek. Nicméně, velikosti souborů PNG mohou být výrazně větší než u JPEG, což může negativně ovlivnit rychlost načítání. Ačkoli například ikona 256 x 256 pixelů může mít velikost 20 KB, složitější obrázky mohou dosáhnout až 100 KB.

WebP

WebP představuje moderní alternativu, která kombinuje výhody JPEG a PNG. Tento formát dokáže dosahovat menších velikostí souborů než obě výše zmíněné varianty, aniž by došlo k významné ztrátě kvality. Například fotografie 1920 x 1080 pixelů ve formátu WebP může mít velikost pouze kolem 100 KB. To může výrazně zrychlit načítání vašeho webu.

SVG

Pokud jde o vlastnosti vektorových grafik, SVG soubory nabízejí možnost použití jednoduchých tvarů bez ztráty kvality při zvětšování. Jsou ideální pro loga a ikony a obvykle mají menší velikost než rastrové formáty. Velikosti SVG souborů se liší podle složitosti, ale jednoduchá ikona může mít velikost pouze několik KB, což pozitivně přispívá k rychlosti vašich stránek.

Celkově platí, že správný výběr formátu obrázků výrazně ovlivňuje rychlost načítání a tím také dohledatelnost vašeho webu na vyhledávačích, jako je Google. Optimalizací velikosti a typu obrázků můžete zlepšit nejen uživatelskou zkušenost, ale i pozici vašeho webu ve výsledcích vyhledávání.

Poptávka

Nezávazná poptávka

Vyplňte formulář a získejte cenovou nabídku.
Jako speciální nabídku pro vás mám nyní připravenu 20% slevu při použití slevového kódu (neplatí pro správu webu):
WEB20
Vše zařídím, budete mít web bez starostí.
Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů pro vyřízení vaší poptávky.
tvorba webových stránek praha
Ladislav Hrabal - budvidetnawebu.cz
Tvořím nové weby a redesign stávajících, které už to potřebují. Sleva pro zajímavé nebo dobrovolné projekty, napište mi.

E-mail

hrabal@budvidetnawebu.cz

Telefon

+420 774 26 59 59

Pracovní doba

9-17:00 (ostatní dle dohody)
Online po celé ČR
tvorba webových stránek praha
budvidetnawebu.cz
Ladislav Hrabal
Tvořím nové weby a redesign stávajících, které to už potřebují.

Sleva pro zajímavé nebo dobrovolné projekty, napište mi.
© 2024 Ladislav Hrabal
Zásady ochrany osobních údajů
phone-handsetclockarrow-right
Otevřít WhatsApp
Máte dotaz? Napište mi na WhatsApp.
Dobrý den, chcete se na něco zeptat? Napište mi na WhatsApp.